Prava fasada za vaš dom

Prava fasada za vaš dom

Odabir prave fasade jedna od najvažnijih odluka koju morate donijeti pri uređenju svog doma. Jer taj vas odabir na neki način i odražava.

Osim što vam pruža toplu dobrodošlicu kad dođete doma nakon napornog radnog dana, fasada daje ton ostatku kuće te pomaže pri definiranju unutarnjeg rasporeda i uređenja.

Mnogo je stvari koje treba uzeti u obzir kada se radi o odabiru prave fasade. Pažljivo razmotrite sve elemente –  stil, izgled, materijale, boje, karakteristike, rasvjetu, uređenje okoliša. Sve navedeno trebali bi međusobno povezati kako bi postigli ravnotežu, stvorili sliku koja predstavlja vaš život.

1. Koji je vaš jedinstveni stil?

Volite li klasičan, tradicionalan, moderan, odvažan ili minimalistički stil? Pokušajte svoje želje povezati s postojećim situacijom u susjedstvu, lokacijom na kojoj se vaš dom nalazi. Koliko god se željeli malo više istaknuti od ostalih imajte na umu da bi se ipak trebali suptilno uklopiti u postojeći okoliš, inače bi mogli izgledati pomalo čudno. Iako odabirom materijala za fasadu prvenstveno odražavate svoj osobni stil poštujte okolinu u kojoj živite. 

2. Koji materijal odabrati?

Sviđaju vam se organske teksture poput drveta ili kamena, volite izgled opeke? A možda bi ubacili detalje sa staklom ili nekom vrstom metala? Opeka je klasičan izbor i dobro se kombinira sa žbukom u boji. Metal, staklo i plastika savršeno se nadopunjuju s drugim građevinskim materijalima. „Vau efekt” možete postići s naglascima od prirodnih materijala poput drveta ili kamena.

Ukoliko ste u mogućnosti idealno bi bilo postaviti ventiliranu fasadu. Malo je skuplja od klasičnih fasada sa završnom žbukom ali ima mnoge prednosti pri uštedi energije, zvučnoj izolaciji i zaštiti građevne konstrukcije. Naime, za razliku od tradicionalnih fasada, kod ventiliranih fasada izolacija ostaje na vanjskoj strani te tako omogućuje konstantnu unutarnju temperaturu tijekom dana. Tzv.efekt dimnjaka kod ventiliranih fasada ljeti održava kuću hladnijom a zimi uravnotežuje temperaturu zida čime se smanjuje opasnost od vlage od kondenzacije. Može se ugraditi na nove ili na kuće koje se renoviraju.

Bez obzira za što se odlučili prije planiranja i izvedbe radova posavjetujte se s našim stručnjacima.

3. Kakvu vrstu fasadnih boja odabrati?

Prvo i najvažnije, odaberite boju koja je izdržljiva, otporna na vremenske uvjete, funkcionalna, dugotrajna i postojana te jednostavna za nanošenje. Fasadu ne mijenjate baš često stoga kvaliteta mora imati prednost u odnosu na cijenu i estetiku. Također svi materijali za koje se odlučite moraju imati certificirani fasadni sustav kao i garancije proizvođača. 

Kada je riječ o odabiru boja za fasadu vašeg doma važno je detektirati postojeće stanje, posebno ako se radi o obnovi,  te područje u kojem živite. Na primjer ako imate kuću na moru akrilna boja je dobar izbor. Vodootporna je, cjenovno vrlo prihvatljiva. Silikonske ili mikroarmirane silikonske boje su nešto skuplje ali su izuzetno vodoodbojne i paropropusne.

Na tržištu postoji veliki izbor fasadnih boja a ispravno odabrana boja može sakriti nedostatke na kući kao i istaknuti njezine prednosti. Inspirirajte se ponudom naših dobavljača:

4. Kako odabrati boju za fasadu?

Boja koju odabirete ovisi o tome želite li glatku, sjajnu ili teksturiranu površinu.  Želite li da vaša kuća odiše toplim ili hladnim izgledom? Gdje živite – urbana sredina, morska obala, selo, brdovita regija? Da li u vašem sudsjedstvu ima raskošnih nekretnina? Sve to morate uzeti u obzir prije nego što krenete s bojanjem fasade.

Opće pravilo glasi: kod klasičnih objekata koriste se oker nijanse i/ili pastelni tonovi a kod modernih objekata sivi tonovi. Zapamtite – paleta boja za vašu fasadu mora naglasiti ljepotu građevinskog materijala, a ne prikriti je. 

Kako bi napravili mali odmak od općih pravila pokušat ćemo vam pomoći s par savjeta da stvorite slojeviti izgled, postignete ravnotežu, primijenite kontrast svijetlih i tamnih boja te tekstura.

 • Ako ste vlasnik velike kuće poigrajte se s različitim nijansama za stvaranje boljeg dojma. Na primjer izaberite svijetlije tonove za zidove a tamnije za krov. Ili obrnuto.
 • Da bi postigli ravnotežu uz sivu fasadu stavite bijeli krov s odgovarajućim okvirima vrata i prozora.
 • Svjetlije nijanse mala imanja mogu učiniti većim i prozračnijim. 
 • Ako imate kamene zidove, onda će mutne smeđe ili sive nijanse sjajno pristajati uz njih.
 • Uz drvena ulazna vrata bolje će izgledati prigušene, neutralne boje fasade
 • Volite jarke boje ali možda to baš i nije dobar izbor za fasadu. Iskoristite ih za detalje. Recimo obojite ulazna vrata u rozo, žuto, crveno. Sigurno ćete privući poglede posjetitelja.
 • Ili jarkom bojom fasade dajte manji pečat pri ulasku u vaš dom.
 • Jarke boje fasade najbolje je iskoristiti za dvorišne prostore.  

5. Rasvjeta i uređenje okoliša?

Dobro promišljena rasvjeta i krajobraz savršeno će upotpuniti izgled vaše nove fasade. Odaberite izdržljive, autohtone biljke u posudama koje nadopunjuju stil vašeg doma. A kako bi svom domu dodali ugodnu toplinu razmislite o mekom osvjetljenju na zidovima ili stupovima.

Imamo veliki izbor boja za fasade koje su jedinstvene za svaki dizajn. Posavjetujte se s našim prodajnim osobljem. Rado će vam pomoći pri odabiru.

  *Obavezna polja
  Pojedinosti o obradi vaših osobnih podataka možete pronaći u podacima o zaštiti podataka. Svoju suglasnost možete povući u bilo kojem trenutku s učinkom od trenutka povlačenja u odnosu na Brodomerkur d.d. redovitom poštom poslanom na adresu našeg sjedišta na pažnju koordinatora za zaštitu podataka ili emailom na adresu koordinatora.

  Share this post