Podne pločice

Podne pločice

Podne pločice ne mogu se usporediti ni s jednim drugim materijalom za podove. Lako se održavaju i nude fantastičnu završnu obradu.
Podne pločice možete postaviti bilo gdje u kući – kupaonici, kuhinji, sobi, predsoblju ili bilo kojem drugom prostoru. Pažljivo odaberite pločice za podove posebno ako ste pristalica trenda da cijeli stan ima jednu vrstu poda.

Vrste podnih pločica

Postoji dosta vrsta pločica za podove – najčešće su kamene, keramičke, porculanske i cementne.

 • Kamene pločice od mramora, granita ili pješčenjaka
 • Cementne pločice stvrdnjavaju se na sobnoj temperaturi, što ih čini malo poroznijim. Izbor nevjerojatnih uzoraka otežavaju odabir  Prekrasno izgledaju.
 • Keramičke pločice izrađene od pečene gline iznimno su popularne zbog svoje ljepote i prirodnog dojma.
 • Porculanske pločice – iako se radi o vrsti keramike, porculan se izrađuje od pročišćenije gline i peče na višoj temperaturi od obične keramike. To ga čini manje upijajućim i, u nekim slučajevima, otpornijim na pucanje. Zbog ovih odlika porculanske pločice su skuplje od keramičkih.
  • Porculanske i keramičke pločice mogu biti glazirane ili neglazirane.
  • Neglazirane pločice općenito imaju grublju teksturu koja omogućava bolju otpornost na klizanje. Ukoliko puknu ili se okrhnu, manje je vidljivo.
  • Glazirane pločice imaju dodatni gornji sloj koji izgleda staklene. Mrlje i pukotine su manje vidljive, vodu ne upijaju baš lako.

Keramičke pločice u stilu drveta

Pločice koje izgledaju kao drvo danas su jedan od najpopularnijih podnih proizvoda na tržištu. Oponašaju izgled drva (stvarno ih je teško razlikovati) a imaju istu izdržljivost i prednosti kao porculan ili keramičke pločice. To znači da ga možete staviti u kupaonice, kuhinje… …svugdje gdje ne biste stavili proizvod od drveta a želite taj izgled. Najbolje od svega što trenutno možete naći u ponudi.

Postavljanje podnih pločica

Možete sami postavljati i fugirati podne pločice, ali to je dugotrajan proces i nije baš lagano. Savjetujemo vam da, ipak, angažirate profesionalce.

Prednosti podnih pločica

Ovisi o materijalu, naravno, ali podovi od pločica su apsolutno bezvremenski. Od uzoraka porculanskih pločica do kupaonice s keramičkim pločicama u stilu drveta, teško je pogriješiti. Pločice su uvijek odlična opcija gdje god trebate vodootporan pod, a solidan je izbor ako imate sustav podnog grijanja. Lako se čisti, a keramički podovi ne zahtijevaju detaljno svakodnevno održavanje.

Nedostaci podnih pločica

Pločice su krte, pa mogu puknuti ili se odlomiti (posebno porculan). Neke vrste kamenih podova, poput mramora, vrlo su upijajuće i sklone stvaranju mrlja.

Najbolja upotreba za podne pločice

Bez obzira što se pločice mogu postaviti bilo gdje imajte na umu:

 • neglazirane pločice najbolje su za kupaonice kako biste izbjegli klizanje
 • porculanske pločice se ne preporučuju na jako prometnim mjestima jer su sklonije pucanju (npr.hodnici)
 • keramičke pločice preporučuju se i u spavaćoj sobi za sve one koji su alergični na prašinu.  Naime, prašina ostaje samo na površini pločica i lako se čisti.

Keramički trendovi razvijaju se i mijenjaju tijekom godina i doživljavaju velike promjene koje se nastavljaju iz godine u godinu. Naš tim posjetio je sajam keramike i sanitarija u Bologni kako bi se upoznali s najnovijim trendovima u proizvodnji keramike:

 • Drvo i cement – mix porculanskih podnih i zidnih pločica 
 • Neutralni materijali – uvođenje novih tehnologija omogućuje reprodukciju svih vrsta materijala s velikom vjerodostojnošću, od keramičkih podova s ​​efektom drva, mramora i keramike s efektom kamena.
 • Reljefi i teksture – dekorativne pločice za isticanje pojedinih detalja, a za hrabrije –  uređenje manjeg dijela prostora.
 • Imitacija metala – najuspješniji inovativni dizajn / kolekcija na sajmu. Moderna keramika koja prostoru daje spektakularan izgled.
 • Veliki format – keramički trend koji postaje sve veći iz godine u godinu. Velikim formatima porculanski podovi prostore čine većim, vizualno otvorenijim.

Trendovi boja u keramici

 • Prirodne boje –  raspon boja u kojima prevladavaju zemljani tonovi, zatim kamene sive, nijansirane neutralne, pa čak i zelene boje koje asociraju na prirodu. 
 • Nježne boje – kombinacija jednostavnosti i smirenosti dobija se odabirom palete mutno bijelih boja do toplih neutralnih ili čak bež i tamnosmeđih tonova.
 • Ne-boje – trend crne boje keramičkih pločica i tamnih tonova u kombinaciji s bijelom. Ova keramička imitacija crnog mramora rezultira dojmom luksuza, sofisticiranosti, elegancije.

Share this post